Event kalender

Paarden evenementen kalender

Door het jaar heen worden er vele grote en kleine paarden evenementen georganiseerd. Het zijn er veel te veel om op te noemen. Hieronder vind je een overzicht van de 5 leukste en meest bijzondere soorten paarden evenementen in willekeurige volgorde, die het absoluut waard zijn om te bezoeken.

De leukste evenementen van Nederland

Korte Baandraverijen

De kortebaan is een spectaculair onderdeel van de drafsport. De paarden met pikeurs op de sulky’s razen met bijna 60 kilometer per uur door de Nederlandse straten. Super spannend en indrukwekkend om te zien. Maak het nog leuker en waag een gokje op de paarden. Dit is vrij eenvoudig en maakt dat je echt meeleeft met de paarden. Elk jaar van mei t/m oktober worden deze wedstrijden georganiseerd in diverse dorpen door heel Nederland. Kijk voor de agenda van alle kortebaandraverijen op de website.

Paardendagen & -markten

Paardendagen en -markten zijn al vele eeuwen oud in Nederland. De eerste was al in 841 in Valkenburg (Zuid-Holland). Deze evenementen zijn vaak meerdere dagen en er is van alles te beleven. Naast een markt waar paarden en pony’s te koop staan zijn er allerlei activiteiten met het paard, zoals ringsteken, ponyrennen, demonstraties en shows. Per dorp verschillen deze activiteiten. Vaak is er ook ander vertier, zoals een kermis, toeristische attracties, rondritten of vaarten en natuurlijk is er voldoende te eten en drinken. Een heerlijke dag voor het hele gezin.

Marathon Competities

Van april t/m oktober vinden in Friesland de marathon competities plaats. Met je enkelspan, dubbelspan, vierspan of tandem moet je foutloss langs allerlei hindernissen heen. Door het water, over heuvels en dan ook nog zo snel mogelijk. Het is uiteraard gesplitst in pony’s en paarden, zodat iedereen kan meedoen.  Een geheel andere tak van sport dan onder het zadel, maar daarom niet minder indrukwekkend om te zien. Mooi om te weten dat het belangrijkste uitgangspunt is dat het paard vriendelijke en veilige wedstrijden moeten zijn. Kijk voor de data op de website.

Evenementen met shows en stands

Steeds meer evenementen hebben shows waarbij je de vele kanten van het paard kan bewonderen. Trickriding, verschillende rassen, bijzondere sporten, maar ook clinics en infomatieve sessies, zoals zaken over de gezondheid van een paard. De drie bekendste zijn Horse Event, Equiday en Animal Event.

Daarnaast heb je vele kleinere die zeker de moeite waard zijn omdat ze goedkoper en kleinschaliger zijn. Zo heb je de Dag van het Paard op Duindigt en Horse&Health op verschillende locaties in Nederland.

Eventing

Hou jij van afwisseling en actie, dan is eventing echt iets voor jou. Een eventing wedstrijd (soms ook SGW genoemd) bestaat uit drie onderdelen: een dressuurproef, een springparcours en de cross. Uitdagend voor ruiter en paards. De ruiter is dan ook net zo fit als het paard. Tijdens de wedstrijden zijn er vele controles door dierenartsen. Je kunt eventing doen op elk nivo, van lekker meedoen aan crosslessen of oefencrossen tot officiële wedstrijden. Ga eens kijken bij een mooi Eventing Event, zoals de Military in Boekelo of de Dutch Open Eventing.

Overige websites

Op https://concours.nl/wedstrijden staat een uitgebreid overzicht van de meeste wedstrijden in Nederland. Grote concoursen zoals het CHIO/ JIM/ Jumping Amsterdam/ Indoor Brabant/ Military Boekelo hebben hun eigen website. Een uitgebreid en compleet overzicht van diverse evenementen vind je op sites, zoals o.a. https://paardenevenementen.nl/.